És un gran repte Acompanyar l’etapa de l’ADOLESCÈNCIA des d’ una nova Mirada (Llavors Vives)

Escrit de reflexió que vaig realitzar pel projecte Llavors Vives del qual participo el 23 de novembre del 2016:
http://llavorsvives.wixsite.com/llavorsvives/single-post/5836029b698069668049558d

 

“Després d’uns quants anys ja acompanyant aquesta etapa des d’una nova Mirada, podem començar a posar-hi nom plegades a les NECESSITATS AUTÈNTIQUES dels i les adolescents com:

El  contacte, la Mirada ,la Presència i la incondicionalitat passi per on passi i faci el que faci.

La recerca i l’autoafirmació, a través de l’exploració, la intensitat, el “foc” i de vegades la transgressió.

 L’Acompanyament I cura amb límits clars i ferms I la contenció  a través d’una autoritat nutritiva.

 L’adolescent necessita entrar en contacte profund amb si mateixa i a la vegada té molta necessitat de l’altre, sobretot a través de l’amistat. Necessita explorar les infinites possibilitats amb la seva Pulsió de vida, que de vegades pot ser amb molta intensitat i de vegades entrar a explorar la pulsió de mort.

Eines que ens-els  ajuden poden ser el joc pulsional, el joc de contacte, el joc de força, on es cuiden també els vincles i la superació personal, i moltes més.

També necessita posar consciència en la seva relació amb el seu cos, on també s’intensifiquen els seus processos amb la sexualitat en tota la seva amplitud. També son recursos positius els jocs de contacte suaus com els massatges, carícies, pessigolles…

 Hi ha una necessitat vital  de trascendència que busca anar emplenant a través de filosofar, parlar, qüestionar… buscant constantment el sentit de la pròpia existència i els seus límits, així com els propis.

Tenir clara la Frontera:  en què negociem i pactem, i en què no, quan reculem i quan avancem, quan obrim i tanquem en cada moment i fins a on és molt important. Per tot això anem revisant i revisant-nos continuadament i cultivant qualitats com la flexibilitat, el diàleg, l’escolta i la regulació constant.

Crear i consolidar vincles amb elles i ells és un ingredient important i sagrat per poder ser un model de referència i comptar amb la seva confiança.

És necessari que les persones adultes referents siguem del tot conscients de la nostra gran responsabilitat i estiguem disposades al continu treball, autoformació, mirada interna i quan calgui externa i acompanyament i o super-visió.

Partim de la consciència de que totes-ts” venim d’on venim” a nivell de vivències i de que portem les nostres “motxilles”. Conscients tanmateix de que encara som “adolescents” en procés de creixement i maduració, fent el que podem, la gran majoria, de fet si hi pensem no coneixem gaires persones “adultes” treballades i complertes. De fet la nostra sensació és que el món està en aquest mateix procés.

L’acompanyament cuidat a les famílies és també  imprescindible per poder acompanyar els processos de les i els adolescents d’una manera autèntica. Aixi com l’ afavorir la creació de grups i d’espais sagrats on poguin  compartir, crear vincles, recolzar-se, acompanyar-se i fer xarxa. Grups de famílies d’adolescents acompanyats.

En definitiva, l’adolescent  necessita poder  trobar en nosaltres, les persones adultes del seu voltant, un mirall de coherència, autenticitat, consciència i incondicionalitat, tot i que nosaltres també som humanes i també estem aprenent. Però el que sobretot necessita és senzillament això, TROBAR-NOS. Que hi siguem.”


Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *